Biodanza

Biodanza betekent letterlijk Dans van het Leven. Biodanza is een combinatie van muziek, beweging en de dynamiek van de groep.

De oefeningen nodigen je uit om in het hier en nu te komen, vanuit je denken in je lijf, waardoor je het contact met jezelf, de mensen om je heen, en het leven verdiept.

Van daar uit kun je nog beter voelen wie je bent en wat je wilt. Biodanza helpt je de mogelijkheden te ontwikkelen die je al in je draagt.

HeidiBiodanza gaat bovenal om contact met jezelf, de ander en het leven, om (weer) te voelen wie je in essentie bent en daar uitdrukking aan te geven. Niet alleen in de dans, maar ook in je leven. Zodat het leven jóu gaat dansen!

Afhankelijk van waar je staat in je leven kan Biodanza je helpen je verder te ontwikkelen. Om je een idee te geven noem ik hier een aantal mogelijkheden.

Biodanza:

  • stimuleert creativiteit en vitaliteit
  • bevordert een algeheel gevoel van welbevinden
  • stelt je in staat authentiek contact te maken met jezelf, de ander en de groep
  • leert je je grenzen verkennen
  • leert je feedback geven met respect naar jezelf en de ander
  • boort het potentieel dat al in jou aanwezig is aan
  • bevordert zelfvertrouwen
  • geeft je de mogelijkheid vreugde in je leven te ervaren
  • en leert je (weer) onbezorgd genieten!

Biodanza logoBiodanza is een effectieve manier om weer in balans te komen en bevordert zo de gezondheid. We beginnen een workshop met actieve oefeningen die onze vitaliteit en vreugde stimuleren. In de tweede helft worden de oefeningen rustiger zodat we ons lichaam kunnen ontspannen en nieuwe energie kunnen opdoen. Tijdens de workshop praten we niet, zodat ons hoofd even rust krijgt en we ons lichaam de kans geven om nieuwe positieve ervaringen op te doen.

De zorgvuldig op elkaar afgestemde oefeningen bevorderen de samenhang tussen wat je voelt, denkt en doet in je leven, in je werk en in je (werk)relaties.
Naarmate je langer danst zijn de effecten ook merkbaar in je dagelijks leven.

Danservaring is niet vereist. Het gaat niet om het aanleren van pasjes. Iedereen kan bewegen en dus Biodanza doen, ongeacht leeftijd, lichaam en levensgeschiedenis. Biodanza biedt de ruimte om in beweging te komen binnen jouw mogelijkheden en grenzen.

Biodanza is niet aan religie, leer of ideologie gebonden, maar eert het leven als geheel, het leven staat centraal.

Rolando Toro, Chileense professor in psychologie en antropologie, heeft het bijzondere systeem Biodanza veertig jaar geleden ontwikkeld. Voor gedetailleerde informatie over Biodanza en Rolando Toro zie www.biodanza.nl.